Hvis du ønsker mere kontrol over din fotografering, så er blænden en af ​​de vigtigste principper i fotografering. Blændetal og blændeåbning kan skabe forvirring, “stort tal, lille åbning, lille tal, større åbning”. Få fuld kontrol over dine billeder med en enkel forklaring på blænde.

Blænde

Blænden er et af de tre vigtigste værktøjer foruden lukkertid og ISO, der findes i dit kamera. Med blænden styrer du hvor meget dybdeskarphed du vil have, samt hvor meget lys du vil have i billedet. Når du har fuld kontrol over din blændefunktion, som ofte sidder i objektivt, kan du opnå perfekte billeder. Ved at du selv styrer blænden kan du f.eks sløre for- og baggrunden og derved fremhæver du dit motiv i billedet mere og man kan se hvad det er du vil opnå med dit billede.

Canon objektiver

Hvordan virker blænden

Hvad kan man sammenligne blænden med

Denne definition er en smule besværlig, men en af ​​de bedste sammenligninger man kan bruge for at forstå blænden, er det menneskelige øje. Pupillen i øjet regulerer, hvor meget lys der slipper ind til din hjerne som registrere, hvad du ser. I mørke omgivelser vil din pupil åbne op, for at slippe mere lys ind. I lyse omgivelser vil din pupil lukke ned, da det ikke er nødvendigt med meget lys for at se dine omgivelser.

Lameller

I et objektiv er der et antal af fysiske lameller der trinvist kan gøre hullet, som lyset slipper ind igennem, større eller mindre. Disse lameller udgør blænden. Med blænden styrer du hvor meget lys der slipper ind i dit kamera, og også hvor stor dybdeskarpheden skal være. Ved at styre dette opnår du bedre billeder. Du kan også være kreativ med blænden til din billeder.

Blændetal

Blændeværdien opgives i blændetal, dette tal kan du styre eller aflæse i dit display på kameraet, i det faglige kaldes det også f-stop. Lysmængden, som slippes igennem objektivet, bliver halveret/fordoblet pr. trin (f-stop), man bevæger sig på skalaen. F.eks kommer der dobbelt så meget lys ind ved f/5.6 som ved f/8. Det betyder, at du er nødt til at tænke modsat af, hvad der virker “normalt”. For at slippe mindre lys ind har du brug for et større blændetal, som resulterer i en mindre blændeåbning. For at slippe mere lys ind har du brug for en mindre blændetal, som resulterer i en større blændeåbning.

Sådan justeres blænden

Hver kameramodel betjenes forskelligt, men generelt for alle kameramodeller har du fire valgmuligheder for indstilling af blænde.

Fuldautomatisk – Kameraet bestemmer de optimale indstillinger baseret på lysforhold og sætter både blænde, lukkertid og ISO.
Fuldt Manuel – Normalt forsynet med et M på funktionsvælgeren. Du vælger både blænde, lukkertid og ISO selv for at få den eksponering, du går efter.
Blændeprioritet – Normalt forsynet med et A eller Av på funktionsvælgeren. Du vælger blænden og ISO, mens kameraet indstiller lukkerhastigheden.
Lukkerprioritet – Normalt angivet med et S eller Tv på funktionsvælgeren. Du vælger den lukkerhastighed og ISO, mens kameraet indstiller blænden.

Læs også:

indhold