indledning

Har du oplevet at dine billeder får en forkert farve når du uploader dem på internettet? 
– Fejlen skyldes den farveprofil dit billede benytter. Måske har du ikke tænkt over det, men det er vigtigt at have styr på hvis man f.eks. skal vise sine billeder frem online. Men hvad er en farveprofil?

Hvad er en farveprofil?

En farveprofil er en en masse informationer omkring de farver som er i dit billede. Den inderholder f.eks. informationer om hvordan den skal se ud når den vises på din skærm. Men også informationer om hvordan den skal konverteres til en anden farveprofil.

For bedre at forstå det kan vi tage et kig på en illustration.
Til venstre i billedet herunder ser du farvespektret. De farver som er i midten af de to sorte kasser er det de farver som vi kan se med vores øjne. De farver prøver vi på at genskabe ved hjælp af farveprofiler.
Til højre i billedet kan du se farvespektret i et diagram som gør det lettere at forstå farveprofilerne.

I farvespektret til højre kan du se tre trekanter. Hver trekant har en farve og repræsenterer en farveprofil.

Som du kan se er farveprofilerne ikke lige store. Og det er her man skal være opmærksom!
De fleste kameraer giver dig mulighed for at tage billeder i Adobe RGB 1998 eller sRGB.
For at få mulighed for at arbejde i ProPhoto RGB skal du tage dine billeder i RAW formatet.
Hvert farverum har deres fordel.

ProPhoto RGB

ProPhoto RGB er det største farverum af de tre i denne artikel. Det indeholder altså flere informationer om farver, og giver dig derfor mere data at arbejde med. Dette kan f.eks. være vigtigt hvis man laver HDR billeder, for at få mest muligt information ud af farverne. Som skrevet ovenover, så skal du tage dine billeder i RAW formatet for at kunne få lov til at arbejde med ProPhoto RGB.
Inden man gemmer sin manipulation eller RAW fil som JPEG bør man konvertere farverne til enten Adobe RGB 1998 eller sRGB, da en skærm ikke kan vise alle de farver som er i ProPhoto RGB.

Adobe RGB 1998

Adobe RGB 1998 er, som navnet antyder, udviklet af Adobe i 1998. Formålet med denne profil var at matche de farver man kunne opnå med CMYK. Denne profil egner sig altså bedst til print, men husk at konvertere til den korrekte CMYK farveprofil inden da, ellers går det stadig galt med farverne.

sRGB

Da internettet i tidernes morgen kom frem, slog Microsoft og HP sig sammen om at lave en standard farveprofil til web brug. Den endte med at blive kaldt sRGB (standardRGB). Farveprofilen matchede skærmens evne til at vise farver, og det skulle derfor sikre at alle farver blev vist på samme måde. 
Nu til dages kan nogle skærme vise flere farver en hvad sRGB indeholder. Men til web er det stadig den mest benyttede farveprofil, og det er en god ide at sørge for at konvertere inden man uploader, så sikrer man sig at farverne er 100% korrekte.

Hvis vi nu vender blikket tilbage på de tre billeder øverst i denne artikel, så kan vi godt se at sRGB ser mest naturlig ud. 
Adobe RGB 1998 virker noget mere mat i farverne og ProPhoto RGB er meget grønlig.
Dette er grundet den måde nogle billeder bliver nedskaleret når man uploader til web.

Konklusion

Konklusionen af artiklen er at vi til web skal benytte sRGB. På denne måde sikrer vi at billederne bliver vist korrekt hos alle der ser med. 
Konverteringen kan du lave i mange forskellige billedbehandlingsprogrammer.

Til print er det en helt anden historie, for her kommer det an på printeren eller trykketriet. Dette vil blive gennemgået i en senere artikel.

Læs også:

indhold